Complete dakrenovatie van de woning (foto & video)!

Complete dakrenovatie

De afgelopen weken heeft er een complete dakrenovatie van de woning plaatsgevonden. Niet alles moet je zelf willen doen, een complete dakrenovatie al helemaal niet.

Een tijdje geleden heb ik overigens gezien dat bij ons in het dorp er mensen dit wel zelf hebben gedaan. En het resultaat daarvan was erg fraai te noemen.

Natuurlijk bespaar je flink geld als je een complete dakrenovatie zelf doet, maar én ik heb de kennis en kunde er niet voor én als ik dat wel had gehad simpelweg de tijd niet. Immers, ik heb onder andere een eigen bedrijf te runnen en deze klus zelf doen zou mij, eventueel met hulp, zomaar een paar maand tijd kosten.

Complete Dakrenovatie? Experts inschakelen!

De mannen van Kingma’s Bouwbedrijf uit Buitenpost doen niet anders dan dit soort klussen. Ik had goede referenties gekregen voor dit bedrijf en we besloten in 2021 met hen in zee te gaan. Door corona en uitloop bij andere werkzaamheden werd het pas Januari 2023 dat de werkzaamheden begonnen. Vooraf was helder gecommuniceerd door ze dat de aanvangsdatum van de werkzaamheden niet goed was aan te geven door de drukte en corona-perikelen.

Met een doorlooptijd van vier weken hebben ze alle oude dakpannen verwijderd, inclusief onderliggende materialen. Vervolgens (stukken van) oude balken vervangen, nieuwe (steun)balken geplaatst, de hele kap van de woning geïsoleerd, dakramen vervangen, nieuwe dakpannen er op geplaatst en tot slot de dakgoten vervangen.

Het was ook allemaal nodig. De oude dakpannen en dakgoten waren aan vervanging toe. En als het dak dan ‘open gaat’ blijkt dat er meer moet gebeuren (gelukkig ingecalculeerd).

Er is snel en vakkundig gewerkt en ik heb gaande het proces een serie foto’s gemaakt. Door neef Xander is er nog video-footage geschoten met zijn drone (volgt later).

We hebben gekozen voor de traditionele look, mooie rode pannen (Monier VH-V natuurrood) en een onderhoudsvrije kunststof dakgoot. Dakpannen als deze hebben een levensduur van zo’n 75 jaar.

Foto’s en Video complete dakrenovatie

(Dronebeelden Video: Xander Brinkman, https://www.brinkmanfotografie.nl/)

Ons huis kan er voorlopig weer even tegen – op naar de volgende klussen (die ik natuurlijk wél zelf, voorzover mogelijk, wil ga doen).