Gevel opnieuw voegen. Een klus voor de specialist.

Gevel opnieuw voegen ©2023 ErBeeFoto

De gevel opnieuw voegen is een klus die je volgens de HUBO en diverse filmpjes op YouTube zelf kunt uitvoeren.

Maar niet alleen is het een flinke klus, en de tijd daarvoor ontbreekt op dit moment, het is ook echt specialistenwerk in mijn ogen. Je moet naast tijd ook beschikken over de juiste materialen en kennis.

Wij hebben na de dakrenovatie nu als ‘sluitstuk’, voor wat betreft de woning zelf, de gevel opnieuw laten voegen.

Het metselwerk van onze woning was, net als de woning zelf, natuurlijk oud. Dat is een gegeven als je een woning hebt die ruim honderd jaar oud is. En of er eerder al eens opnieuw gevoegd is weet ik niet, maar in elk geval was de gevel opnieuw voegen volgens ons noodzakelijk.

Via Facebook Marktplaats zag ik bij toeval een lokale aanbieder voor het werk en de afgelopen week is dit naar volle tevredenheid uitgevoerd door Voegbedrijf van der Klei.

Gevelrenovatie gevel opnieuw voegen door Voegbedrijf Van der Klei

We hebben het voegwerk laten uitvoegen door Voegbedrijf van der Klei uit Briltil

Waarom de Gevel opnieuw voegen?

“Beschadigde voegen ontsieren niet alleen de uitstraling van je gevel. Ze kunnen ook de constructie van je huis negatief beïnvloeden. Want de uitgeharde specie tussen die bakstenen van je woning houdt water tegen. Zijn de voegen gebarsten of ontbreken er stukken, dan is die waterdichtheid niet meer gegarandeerd. (..) Verweerde en poreuze voegen kunnen vochtintreding in je gevel veroorzaken, waardoor vochtdoorslag en schimmelvorming ontstaan. En bevriest het water, dan heb je kans op vorstschade door barsten in je bakstenen. Je snapt: dat wil je hoe dan ook voorkomen.” (Interpolis)

Onze woning is in de loop der jaren regelmatig verbouwd en uitgebreid (voordat wij het kochten). Het voegwerk wat nu gedaan is, betreft de ‘oude’ muren: de voorgevel en een zijgevel. De rest bleek, na inspectie, niet nodig.

Gevel Voegen 03 ©2023 ErBeeFoto

De gevel van de woning was, wegens de oude dakgoten en klimop (inmiddels vervangen en verwijderd) nogal aangetast. Voegbedrijf van der Klei heeft de gevel gereinigd, de oude voegen er uit gehaald en de gevel opnieuw kundig en snel gevoegd.

(Foto boven: voorgevel. Foto onder: zijgevel)

Het resultaat mag er zijn. Op de foto minder goed te zien wellicht, maar de buitenmuren zien er weer uit als nieuw!